introducció  |  participants  |  programa  |  fotos  |  crèdits  |  castellano    
 
 

La WEB MEDIATIZADA 03.11.2010 >> 06.11.2010

Arts Santa Mònica. Espai Balcó i MèdiaQuiosc.

5.11.2010 </ Jornada 3 >CINEMÀTICA: EL LLENGUATGE DE LA NETWORK. L'espectacle visible. La lògica de la representació online en la era post-broadcast de la cultura digital. Com ens podem implicar amb convicció amb el llenguatge, la significació i un pensament que formi, una forma que pensi, per produir un espectacle per sobre de l'espectacle?


Josep Maria Català Domènech. Universitat Autònoma de Barcelona. Catedràtic de Comunicació Audiovisual.

"L'ull i el temps: formes de visualitat a l'era de la realitat fluida"

Veure i pensar s'han convertit en accions intrínsecament relacionades a l'era de la audiovisualitat i de les imatges complexes, que són característiques intrínseques de l'anomenada societat del coneixement. En conseqüència, veure i pensar han canviat de modalitat i el canvi s'ha estès a les formes de representació d'aquesta mirada-pensament. Dos models mentals han precedit a l'actual en la construcció de maneres de veure: el teatre grec i la cambra fosca. Ara, el nou model es desenvolupa al voltant de les peculiaritats de les imatges-interfície, és a dir, maneres de representació canviants i fluides que visualitzen les pròpies estructures de pensament i permeten gestionar-les formalment. Un factor decisiu en aquesta transformació ha estat el procés de materialització del temps que s'ha produït al llarg del segle XX i que està lligat a la formació per part del capitalisme financer d'una supra-realitat igualment fluida i inestable a la qual no és possible accedir mitjançant els processos hermenèutics tradicionals. Estem, per tant, obligats a considerar de nou aspectes de l'epistemologia i el mètode científics tradicionals, així com a debatre amb les propostes reduccionistes de les neurociències i la psicologia cognitiva, al mateix temps que es fa necessari plantejar-se seriosament la relació crucial de la tecnologia amb el coneixement i es reactiva l'oblidat paper del subjecte en totes aquestes formacions.



Sobre Josep Maria Català


Catedràtic de Comunicació Audiovisual i doctor en Ciències de la Comunicació per la Universitat Autònoma de Barcelona. Master of Arts in Film Theory per la San Francisco State University de California.

Ha estat professor de la Facultat de Ciències de la Comunicació de la Universidad Autónoma de Guadalajara (Mèxic) i instructor del Departament de Cinema de la San Francisco State University. Ha exercit de realitzador en diversos canals de televisió nacionals (Televisió espanyola, TV3) i estrangers (Canal 4 de Televisa, Mèxic, i Canal 6 de San Francisco). Actualment és Degà de la Facultat de Ciències de la Informació de la UAB, Professor d'Estètica de la Imatge i de Direcció Cinematogràfica, i coordinador del Màster de Documental Creatiu de la UAB.

Entre les seves darreres publicacions destaquen: La puesta en imágenes: conceptos de dirección cinematográfica (2001). La imagen compleja (2006). La forma de lo real: introducción a los estudios visuales (2008) i La imagen interfaz. Representación audiovisual y conocimiento en la era de la complejidad (2010).