Fada d'aigua i carbó  |  L'art de la terra  |  Quan la natura no s'atura a la cuitat  |  La cultura de l'aigua a Manresa

VIDEO: UNA MIRADA AL RIU BESÒS I EL REFUGI DE BIODIVERSITAT



</amb> AMPARO BENJUMEA, JOAN MOR I JULI MAURI (Servei de Medi Ambient i Protecció Animal, Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet) i MARIA ESCOBEDO (Livemedia).


EL RIU BESÒS, UN FIL DE VIDA ENTRE CIUTATS QUAN LA NATURA NO S'ATURA A LA CIUTAT

- Amparo Benjumea, Joan Mor, Juli Mauri.

El Projecte de Refugi de Biodiversitat del Riu Besòs, situat a Santa Coloma de Gramenet, és una iniciativa clau per a la protecció i promoció de la biodiversitat al llarg del tram final del riu Besòs.

Durant gran part del segle XX, el riu Besòs va patir un alt grau de degradació ambiental a causa de la urbanització massiva i la contaminació industrial i domèstica. Als anys 70 i 80, el Besòs era considerat un dels rius més contaminats d'Europa, amb aigües pràcticament sense vida. Aquesta situació es va revertir gràcies a un pla intensiu de recuperació iniciat als anys 90 [...]

L'any 2000 es va inaugurar el Parc Fluvial del Besòs que abraça un tram d'uns 9 quilòmetres al llarg del riu, entre Montcada i Reixac i la desembocadura al mar. Aquest parc, a més de funcionar com una zona d'esbarjo, ha contribuït a la regeneració ecològica, convertint-se en un corredor biològic essencial per a la fauna i flora de la zona metropolitana de Barcelona.

EL REFUGI DE LA BIODIVERSITAT

En aquest context de regeneració, el Refugi de Biodiversitat sorgeix com un projecte específic per afavorir la presència d’espècies autòctones i garantir la seva supervivència. Amb mesures com la creació de basses, espais per a aus i amfibis, i la restauració d’hàbitats fluvials, aquest espai esdevé un punt clau per consolidar el Besòs com un entorn viu i resilient. Aquest projecte no només reforça el paper del riu com a pulmó verd dins l’àrea metropolitana, sinó que també exemplifica com la col·laboració entre institucions i la ciutadania pot revertir els efectes de la degradació ambiental i recuperar espais naturals per al benefici de la biodiversitat i la societat.

[...]

PERQUÈ "LA NATURA NO S'ATURA A LA CIUTAT" I LA IMPORTÀNCIA D'IMPULSAR UNA "CULTURA FLUVIAL"

La idea que "la natura no s'atura a la ciutat" i la necessitat d’impulsar una "cultura fluvial" són conceptes fonamentals en el context del Projecte del Refugi de Biodiversitat del Riu Besòs. Aquests enfocaments reflecteixen la voluntat d’integrar la natura dins l’entorn urbà i reconèixer la interdependència entre ecosistemes naturals i la vida humana, fins i tot en espais altament urbanitzats com l’Àrea Metropolitana de Barcelona.


Aquesta afirmació simbolitza la realitat que els ecosistemes naturals no es limiten als entorns rurals o protegits, sinó que també poden existir, prosperar i regenerar-se dins les ciutats. [...]

Llegiu tota la publicació a https://matrixcultura2050.substack.com/p/el-riu-besos-un-fil-de-vida-entre

Web del Refugi de Biodiversitat
: https://refugibiodiversitat.gramenet.cat/
Parc Fluvial del Besòs: https://www.gramenet.cat/ajuntament/arees-municipals/medi-ambient/parc-fluvial-del-besos/

+ + + +

Càmera i edició: Andrew Colquhoun.
Coordinació de producció:
Maria Escobedo Caparros.
Amb la col·laboració de:
Concorci del Besòs, Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, Refugi de Biodiversitat.
Agraïments:
Museu Torre Balldovina, Museu d'Historia de Barcelona, Fabra i Coats - Fàbrica de Creació de Barcelona.
Amb el suport de:
: Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Ajuntament de Barcelona.